Aktivitetsbeskrivning

Aktivitetsbeskrivning

Inne

Aerobics

Passet består av uppvärmning, kondition, styrka och stretch till musik. I konditionsdelen blandas steg och hopp. Styrkedelen innehåller träning av olika muskelgrupper där hantlar, gummiband, stänger eller andra redskap kan förekomma.

Afrikans dans

Stora kraftfulla rörelser som går igenom hela kroppen och med livsglädje och energi i dansen.

Aikido

En japansk kampkonst som är tävlingsfri och har sina rötter i Samuraiklassen så långt tillbaka som till 1300-talet.
 
Ordet aikido kan översättas till "den harmoniska kraftens väg", "vägen till harmoni med livskraften" eller "vägen till harmonisk anda". Man strävar efter att aldrig möta kraft med kraft, utan att lägga sin kraft till den andres och därigenom uppnå harmoni. Därför spelar storlek och fysisk styrka liten roll i aikido.
 
Aikido tränas utan och med vapen, stav och svärd. Träningsinnehållet omfattar fallteknik, försvar mot slag, spark och grepptekniker. Försvaret går i huvudsak ut på fasthållningstekniker och kast.

Badminton

En eller två personer (dubbel) spelar mot varandra. Racket och fjäder- eller plastboll används. Spelet går ut på att över ett nät slå över bollen tills någon av spelarna missar att träffa bollen. Här tränas framförallt kondition.

Basket

Basketboll är en lagidrott och ett bollspel där en boll dribblas och passas mellan spelarna. Mål görs genom att kasta bollen igenom motståndarnas korg. Inom basket tränas kondition, koordination, styrka men även bollkontroll och koordination.

Body balance

Body balance är en kombination av olika mind-och stretchningbaserade träningsformer såsom yoga, pilates och tai-chi. Rörlighetsträning, styrka och balans står i centrum.

Bodycombat

I bodycombat blandas tekniker från karate, taekwondo, capoeira, boxning och muay thai där en fantasimotståndare utmanas. Kondition, spänst och styrka är det som tränas mest.

Body Pump/Skivstång

Med hjälp av skivstång och vikter tränas de största muskelgrupperna till musik. Vikterna anpassas efter individens förmåga. Instruktören hjälper att hitta rätt vikt för de olika övningarna och ger tekniktips under träningens gång. Ett enkelt och roligt sätt att förbättra både uthållighet och styrka.

Bordtennis

Kan också kallas för pingis och är en racketsport som vanligen spelas inomhus av antingen två eller fyra spelare. Spelarna slår växelvis en boll över ett nät som är uppsatt tvärs över en bordsskiva. Snabba fötter och reaktionsförmågan tränas.

Bosu

Tränar styrka, stabilitet, koordination, balans, kroppskontroll och ger en bra kroppshållning. Redskapet är en ”halv bosuboll” och kan användas på bägge sidor med många olika övningar som väljs beroende på vilken typ av träning och utmaningar som önskas.

Bowling

En form av kägelsport där spelaren med hjälp av ett klot skall välta tio uppställda käglor, som är placerade i en triangel i slutet av en avlång bana. En social sport där precision och koncentration sätts på sin spets.

Box

Här tränas konditionen med hjälp av slag och sparkar på mitsar (slaghandske/slagpåse). Box är en box- och kampsportinspirerad träningsform för den som vill träna styrka och samtidigt få utlopp för överbliven energi. Två och två tränar man olika slag- och sparkkombinationer med handskar och mitsar som redskap.

Boxning

En sport där två personer försöker träffa varandra med slag. Här tränas kondition, styrka och smidighet

Brottning

Med hjälp av grepp, kast och fasthållningar försöker man få omkull motståndaren till ryggläge och själv komma i överläge. Fokus på styrketräning.

Bålstabilitet

En träningsform där främst mage och rygg tränas. Bålstabilitet innehåller ofta moment där de djupare magmuskellagren används som är viktigt för att förebygga ryggproblem. Träningen kan ske med eller utan hjälpmedel (ex balansboll eller coreplatta) och ökar även kroppskontrollen. Lugn träningsform som tränas efter egen förmåga. Passar många med inslag av tuffa styrkeövningar.

Chiball

Träning inspirerad av kinesisk medicin och yoga som bygger på rörlighetsträning, andning och avslappning. Chiball tränas med mindre bollar för att lättare kunna fokusera på en rörelse. Bollarna har olika färger och dofter som kan stärka den inre känslan för kraft, energi och balans.

Cirkelträning

Cirkelträning tränas efter egen förmåga på ett antal olika stationer i en cirkel. Man tränar bland annat kondition, styrka, smidighet och koordination. Redskap kan användas t ex hopprep, hantlar, bollar för att göra träningen mer varierad.

Core

Core-träning är en typ av funktionell träning koncentrerat på att bygga upp styrka, stabilitet och balans för att användas när vi behöver det som mest. Genom att träna mage, rygg och bäcken som är kroppens centrum för balans och rörelse kan man underlätta i positioner som utsätter kroppens mittendel.

Dans

Är rytmiska kroppsrörelser som kan utföras till musik. Svårighetsgrad, rytm och intensitet varierar beroende på dansstil.

Dodgeball

Den amerikanska varianten av spökboll. Spelet innehåller två lag som möter varandra. Målet är att bränna ut motståndarlaget genom att träffa dem med skumgummibollar.

Feldenkraismetoden

Feldenkraismetoden syftar till att återuppväcka och lära in nya sätt att röra sig på och fungera i livet. Metoden innefattar manuell behandling och rörelseövningar.

Fotboll

En lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas mål. Kontakt mellan hand och boll är inte tillåten, undantaget målvakten. Träning av kondition, styrka och uthållighet.

Friidrott

Friidrott består av flera olika grenar och innebär varierad träning där barn provar alla grenar. Löpning (kortare och lite längre sträckor, häcklöpning, stafetter). Kastgrenar (diskus, spjut, kula, slägga). Hoppgrenar (längd, höjd, stav). Även mångkamp och gång ingår i friidrott.

Funktionell träning

Funktionell träning är att träna i naturliga rörelser och att bygga upp en funktionell styrka, flexibilitet, stabilitet, hållning och balans som kan användas i vardagen. Funktionell träning är oftast anpassat för olika individer. Generellt kan man säga att funktionell träning handlar om att stärka upp kroppen inifrån och utåt.

Groundance

Enkelt beskrivit en blandning av afrikansk dans, yoga och mindfulness som utförs i rytmiska och dynamiska rörelser som hjälper till att släppa såväl fysiska som mentala spänningar. Ger balans i både kropp och sinne.

Grounding

Grounding är en allsidig träningsform som utgår från grundprinciperna för all dans i Afrika. Ett groundingpass inleds med andningsövningar i koordination med enkla rörelser för att övergå till omväxlande kraftfulla och avspända rörelser till musikens drivande rytm.

Gym

Ett gym är en inomhusanläggning eller en lokal för fysisk träning, ofta styrketräning. Övningarna kan till exempel vara situps, ryggdrag, dips, bänkpress, knäböj, balansträning eller andra övningar med sin egen kroppsvikt som motstånd. Gymmet kan även vara avsett för individuell konditionsträning (exempelvis motionscykel).

Gympa/gymnastik

I ett gympapass oavsett intensitet ingår det uppvärmning, kondition, styrka, rörlighet, koordination samt stretch. Träningsformen utförs till musik och upplägget och intensiteten av passet kan variera.

Gymstick

Ett enkelt och smidigt redskap som består av en glasfiberpinne med två gummislangar i varje ände av pinnen. Många varianter av övningar finns att göra till en gymstick som tränar styrka på ett kontrollerat sätt.

Handboll

En lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas mål. Kontakt mellan fot och boll är inte tillåten. Ett lag består av 6 spelare. Träning av kondition, styrka och uthållighet.

Indoor-walking

Konditionsträning på en crosstrainern där gå, jogga eller springa utförs. Hela kroppen engageras. Belastning, utgångsställning och tempo varieras under träningen. I passet växlar man mellan att greppa styret eller de två stavarna som pendlar på var sida i takt med stegen. Även hållning, balans och bålstyrka tränas.

Innebandy

En lagsport som spelas inomhus. Matcher spelas av två lag. Man använder klubbor plast och spelar med en ihålig plastboll. Lagen har fem utespelare plus en målvakt som vaktar ett mål av ungefär samma storlek som ett ishockeymål. Man byter utespelare löpande under matchens gång. Aktiviteten förbättrar konditionen och koordinationsförmågan.

Judo

Modern japansk kampsport. Målet i judo är att besegra sin motståndare genom att kasta och/eller utföra en fasthållning, ett halslås eller ett armlås. I judo förekommer det ej sparkar och slag. Styrka, smidighet och snabbhet är det som främst tränas i judo.

Karate

En kampsport där träningen sker i form av kihon (grundtekniker), kata (rörelsemönster) eller kumite (fight, sparring).Karate tränar kondition, styrka, smidighet och självdisciplin. En allsidig träning för kropp och själ.

Kettlebells

Kettlebell är en vikt av gjutjärn eller stål som liknar en kanonkula med ett handtag. Kettlebellträning har som målsättning att träna styrka, uthållighet, kondition, balanssinne, koordination, snabbhet och reflexer. Träningen utmanar både det muskulära och det kardiovaskulära systemet med dynamiska helkroppsövningar

KI balans

Ett träningspass med inspiration från yoga, qi gong, pilates, grounding, basal kroppskännedom och olika avslappningstekniker. Ki balans är ”barfota”, frigörande och avstressande träning. Man tränar balans, rörlighet, avspänning, koncentration, andning och kroppskännedom till musik.

Linedance

Linedance är en dans med amerikanskt ursprung. Det är ej någon pardans, även om det förekommer koreografier där man interagerar med varandra, och inte heller samma sak som squaredans. De dansande står i rader – där av namnet. Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer som beskrivs i stegbeskrivningar. Här tränas lättare kondition och framförallt knoppen för att komma ihåg stegkombinationerna.

Parkour

Med enbart kroppen som redskap, ska en förflyttning ske från en punkt till en annan så snabbt och effektivt som möjligt där man tar sig förbi alla hinder i ens väg.

Pilates

I pilates strävar man efter att träna alla muskler i kroppen för att hitta en jämvikt. Man fokuserar mycket på hållning och stabilisering av bålen. Med övningar som ibland kan vara avancerade tränas styrka, smidighet och uthållighet.

Qigong

Qi Gong kommer från Kina och är en flertusenårig kinesisk metod för att öva och stärka sin (Qi) livskraft. Individens både fysiska och psykiska välbefinnande balanseras och stärks. Detta uppnås med långsamma rörelser som görs med fullständig närvaro, koncentration och naturlig andning.

Racketsport

Racketsport är en sport som spelas med hjälp av ett racket av något slag och ofta en boll i någon form. Bland de vanligaste racketsporterna är tennis, badminton, squash och bordtennis.

Skivstång

En skivstång är en cirka 2 meter lång stålstång på vars båda ändar runda skivor med olika vikt kan sättas fast. Skivstång används som redskap vid styrkelyft, tyngdlyftning och styrketräning. Skivstången används för träning av en mängd muskelgrupper som bröst, armar, rygg och ben.

Spinning

Instruktörsledd cykling till musik, där belastning och intensitet varierar under träningen. Passar både nybörjare och vana.

Squash

Squash är en racketsport som spelas mellan två spelare på en bana innesluten av 4 väggar. Spelarna turas om att slå, och varje slag måste träffa frontväggen innan den når marken. En spelare får slå bollen efter en studs i golvet eller direkt på volley. Squash är en mycket konditionskrävande sport, med mycket hög fettförbränning.

Step

Step påminner om aerobics – men skillnaden är att man tränar runt en stepbräda. Passet innehåller lättare stegkombinationer – där grundsteg sätts ihop till längre rörelsekedjor. Ett stärkande konditionspass till pulserande musik.

Streetdance

Inom begreppet streetdance finns bland annat afroamerikans dans, hip hop & funkstyles, house & discodans, techno, trance, hard & ravedans. Dansen utförs till musik. Oftast krävs inga speciella träningskläder utan lediga, sköna kläder. Allsidig träning för hela kroppen.

Styrketräning

Styrketräning är all aktivitet som innebär en större belastning på kroppen än vad individen är van vid. Styrketräning kan utföras med hjälp av sin egen kroppsvikt eller med redskap, t ex med hantlar, skivstänger eller i speciella maskiner.

Taekwondo

Taekwondo, som har ett koreanskt ursprung - är en kampsport som lägger större vikt vid sparkar än de flesta andra liknande kampsporter. Här tränas kondition, styrka och smidighet.

Tai chi

Tai chi kommer från Kina. I kinesisk filosofi beskrivs två olika principer som samspelar; yin, som beskriver kvinnligare, mjukare, mer långsamt, och yang, som beskriver manligare, hårdare och snabbare. Tai Chi är på en och samma gång gymnastik, meditation och Qi Gong. Grundövningen är den långsamma Tai Chi-formen, som är en flytande och obruten serie rörelser. Det kan kallas rörelsemeditation. Rörelserna utförs långsamt, mjukt och ändå kraftfullt, med avspänd kropp och avspänt sinne, men med djup koncentration, på ett sådant sätt att hela organismen stärks och balanseras.

Tai Chi/Qigong

Denna Qigong form är en blandning av Tai Chins långsamma rörelser och Qigongens läkande och stärkande. Rörelserna utförs i takt med andningen. Inre balans, harmoni, rörlighet, avslappning och meditation ingår i träningen. Metoden ger ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet.

Tennis

Tennis spelas på en plan antingen inom- eller utomhus. Planen är en rektangulär bana med en spelare på varsin sida om nätet eller med två spelare på varje sida (dubbel). Spelarna står på banan mot varandra på var sin sida av nätet. Spelarna slår med hjälp av sina tennisracketar en tennisboll fram och tillbaka över nätet in på motståndarens planhalva. Varje spelare försöker spela bollen så att motståndaren får problem att åstadkomma en retur.

Volleyboll

Volleyboll är en lagsport och utförs oftast inomhus. Syftet är att slå bollen till marken på motståndarens planhalva.

Yoga

Yoga är en lugn träningsform som betonar koncentration och kroppskontroll. Yogaträning hjälper dig att hitta både inre och yttre styrka, uthållighet och balans. Mycket fokus läggs på att hitta rätt andning och nå balans mellan kropp och själ. Yoga som gruppträningsform kan skilja sig ganska mycket i utförande. Det kan vara allt från en fysisk yoga där syftet är att få upp ett ordentligt flås – till en mer stillsam medicinsk yoga.

Zumba

Zumba är dansbaserad gruppträning till huvudsakligen latinamerikansk musik med inslag av latinsk pop. Stommen i ett zumbaträningspass är de fyra grundrytmerna salsa, merengue, cumbia och reggaeton. Utöver dessa kan andra rytmer förekomma, som till exempel samba, flamenco och disco. Enkla grundsteg i varje rytm kombineras till en danskoreografi och man varvar snabba rytmer med lugnare för att erhålla en typ av konditions- och intervallträning.

Ute

Bandy

Bandy är en lagidrott och ett spel på is mellan två elvamannalag med en boll och klubbor. Ett socialt sätt att förbättra konditionen, koordinationen, balansen och smidigheten.

Bangolf

Bangolf, även kallat minigolf, är en variant av golf som spelas på små banor. En bangolfrunda består normalt sett av 18 hål, men det förekommer även 12 hål. Hålen har ofta olika typer av hinder samt en "kopp" eller målområde i slutet där bollen ska hamna.

Baseboll

Utövas med ett basebollträ, en basebollhandske, en boll och är ett lagspel som spelas av två lag bestående av nio spelare i varje lag.

Boule

Spel/sport som spelas med stora kulor av stål som kastas mot en liten kula som kallas lillen. Närmast lillen vinner. En social sport där precision och koncentration sätts på sin spets.

Bågskytte

Är konsten att skjuta med pil och båge. Inom modernt tävlingsbågskytte finns det fem olika klasser/discipliner. Bågskytte är en bra idrott för koncentration och mental träning.

Casting

En idrott där utövaren kastar längd eller precision med ett spö - i många fall med spön som kan användas till fiske. Casting utövas på land. En precisionssport som tränar fokus och koncentration.

Cricket

Cricket är en bollsport som utövas mellan två lag med vardera elva spelare som turas om att slå eller kasta iväg cricketbollen. Sporten utövas på en oval gräsplan som kan vara av olika storlekar. Kondition, snabbhet och fokus tränas.

Curling

En precisionssport som spelas på is med tunga stenar i lag bestående av 4 spelare. De tävlande turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen, kallad boet. Bra träning för ökad smidighet och rörlighet.

Cykling

Skonsam träning med liten belastning för knän och andra leder. Kan ske på landsväg eller i terräng. Bra träningsform för kondition och balans.

Dans

Är rytmiska kroppsrörelser som kan utföras till musik. Svårighetsgrad, rytm och intensitet varierar beroende på dansstil.

Dragkamp

En lagsport med dragarnas samstämmighet som oftast är avgörande för en lyckad kamp. Teknik, styrka, självdisciplin och samarbetsvilja är egenskaper som tränas. Ett lag består av åtta dragare. Man tävlar i olika viktklasser och det är de åtta dragarnas sammanlagda vikt som räknas.

Friidrott

Ett samlingsbegrepp för ett antal idrottsgrenar som löpning, häck, hoppgrenar, kastgrenar, mångkamp och gång. Allsidig träning för hela kroppen.

Frisbeegolf

En variant av golf som spelas med en disc (frisbee), där målet är att sätta discen i en för ändamålet avsedd korg. Den moderna discgolfkorgen är tillverkad av metall och har kedjor för att få discen att stanna upp, samt en korg under kedjorna för att samla upp discarna. Sporten utförs utomhus.

Fotboll

En lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas mål. Kontakt mellan hand och boll är inte tillåten, undantaget målvakten. Ett lag består av 7 eller 11 spelare. Träning av kondition, styrka och uthållighet.

Funktionell träning

Funktionell träning utomhus där styrka, flexibilitet, stabilitet, hållning och balans byggs upp med hjälp av naturen. Träningen är anpassad till individen och stärker kroppen för vardagliga rörelser.

Gevärsskytte

Pricka mitt i prick med hjälp av ett gevär. Egenskaper som lugn, harmoni och koncentrationsförmåga är bra att ha, men stark vilja, envishet och ett brinnande intresse är också viktigt för att lyckas.

Golf

Golf är en sport som består i att spela en boll med en uppsättning klubbor från en utslagsplats till och i ett hål genom ett antal på varandra följande slag. Golf utövas både individuellt och som lagsport. Här tränas uthållighet, rörlighet och koordination.

Grounding

Allsidig träningsform som utgår från grundprinciperna för all dans i Afrika. Man följer kroppens egen rytm genom omväxlande kraftfulla och avspända rörelser. Kontakten mellan fötterna och golvet alstrar energi och innebär samtidigt en känsla av trygghet. Andningen förstärker innebörden i rörelsen. Kropp och själ är i balans.

Gympa

I ett gympapass oavsett intensitet ingår det uppvärmning, kondition, styrka, rörlighet, koordination samt stretch. Träningsformen utförs till musik och upplägget och intensiteten av passet kan variera.

Gång

Gång kan också kallas för walking, power walking eller gåing. Det är en skonsam lågintensiv konditionsträning, och är ett bra alternativ eller komplement till annan träning.

Ishockey

En lagsport som spelas på is (i huvudsak inomhus på isrink). Under användning av skridskor och klubba skall en puck placeras i motståndarnas målbur. Spelet ut på att det lag som gör flest mål vinner. Bra träning för kondition, balans, rörlighet.

Kajakpaddling

Kajak är en täckt kanot med sittbrunn. Man förflyttar sig över vattnet med hjälp av en paddel. Stärkande för rygg, axlar och mage.

Kanot

Kanoten kan antingen vara helt öppen utan däck eller vara försett med en eller flera sittbrunnar. Man förflyttar sig över vattnet med hjälp av en paddel. Stärkande för rygg, axlar och mage.

Konståkning

Konståkning är en bedömningssport där man åker med skridskor på is. Man utförhopp, piruetter och speciella steg till ett utvalt musikstycke. Balans, kondition och styrka tränas.

Långfärdsskridskor

I långfärdsskridskoåkning åker man på naturis eller plogad bana. Gruppen leds ofta av en ledare som är en erfaren skridskoåkare som har huvudansvar för isbedömning och turens genomförande. Träning av kuthållighet och styrka.

Längdskidåkning

Längdskidåkning eller längdåkning kallas skidåkning över längre sträckor i varierande terräng. Utrustningen består av skidor, stavar och pjäxor. Längdskidor är långa och smala för att ta upp åkarens vikt och förflytta personen snabbt. Längdåkaren håller i två stavar som bidrar till farten och ger stötta. Staven har en trissa långt ner som är en ring eller skiva som skall förhindra eller begränsa staven att sjunka ner i snön. Kondition och styrka tränas i skidåkning.

Löpning

Vid löpning har man, till skillnad mot gång, båda fötterna regelbundet ovan marken. Hastigheten samt intensiteten är högre än gång och kan variera mycket. Bra konditionsträning.

Naturguidning

Guidad vandring i naturen. Mycket bra för alla sinnena.

Orientering

Orientering är en idrott där man använder karta och kompass för att snabbt hitta vägen mellan olika kontrollpunkter i terrängen. Kontrollpunkterna är markerad med en orange-vit nylonskärm och på kartan med en röd eller lila cirkel. Det gäller att hitta kontrollerna i en förutbestämd ordning. Bra träning för kondition och koncentration.

Promenader

Gång, ofta i grupp i natursköna områden.

Ridning

Ridning är en bra träningsform för alla. Ridning är både fysisk och mental träning. Under ett ridpass måste koncentration riktas på samspelet mellan ryttaren och hästen och samtidigt fokusera på hållningen. Stallsysslor som mockning och ryktning kräver både styrka och tålamod och är också en bra träning för hela kroppen och mentala hälsan.

Rodd

Sport som utförs på vattnet i en öppen båt. Rodd är en kombination av samspel, balans, styrka och uthållighet.

Rugby

Rugby är en variant av fotboll som fått sitt namn efter den engelska internatskolan Rugby School.
Till skillnad från amerikansk fotboll används inga skydd i rugby. Bra träning för kondition, styrka, snabbhet.

Segling

Med ett segel och vinden som drivkälla framdriva en farkost. Segling till sjöss sker genom ett segel i en mast på en segelbräda, en båt eller ett fartyg och därmed med vindens kraft driva båten.

Man kan också segla på isbelagda sjöar och vattendrag med isjakter eller segla med skridskor med ett segel som uppbärs av en person. Även segling på skidor och andra varianter förekommer. Styrka och smidighet tränas.

Skateboard

En sport som startades i USA när surfare ville åka på marken. Ordet "skateboard" skulle kunna översättas till "skridskobräda”. Sporten består av en bräda med fyra hjul under. När brädan lutas svänger hjulen. Träningens fokus är balans.

Slalom

Skidåkning i backar där lutningen kan variera. Tekniken är att göra svängar i backen. Bra träning för benstyrka.

Softboll

Softboll är en lagsport som spelas med boll och slagträ. Sporten har likheter med baseboll men skiljer sig på vissa punkter. Även brännboll hör till samma typ av idrott. Snabbhet och kondition tränas.

Stavgång

Stavgång är en allsidig och mjuk motionsform, som utövas med gåstavar. Stora muskelgrupper är i arbete och konditionseffekten är mycket god. Med rätt teknik tränas ben, höfter, rygg, skuldror, axlar, nacke och armar skonsamt och effektivt.

Styrketräning

Styrketräning är all aktivitet som innebär en större belastning på kroppen än vad individen är van vid. Styrketräning kan utföras med hjälp av sin egen kroppsvikt eller med redskap, t ex med hantlar, skivstänger eller i speciella maskiner.

Utegym

Ett utegym är tillgängligt för alla, året om och är gratis att använda. De är byggda i trä eller stål. Övningarna kan till exempel vara situps, ryggdrag, dips, bänkpress, knäböj, balansträning eller göra övningar med sin egen kroppsvikt som motstånd.

Vandring

Du går i den takt du väljer själv och stannar när du vill. Naturen är öppen för alla, ung och gammal, tränad och otränad. Att röra sig ute i naturen gör gott åt både kropp och själ. Vandring är en skonsam träning och att se, lyssna och njuta av naturen är en av de allra bästa avkopplingar som finns.  

Varpa

Varpa liknar boule, men istället för klot använder man flata stenar som kallas för varpor. Varpor kan vara gjorda av sten eller av aluminium. Banan markeras med en pinne (sticka) i var ända. Sporten går ut på att få sin varpa att stanna så nära pinnen som möjligt. I stenvarpa får man även poäng om man slår ikull pinnen. En social sport där precision och koncentration sätts på sin spets.

Bassäng

Aquabike

En träningsform med hjälp av ett vattenredskap till musik som ger resultat i form av bättre kondition, ökad styrka i armar, ben, mage och ryggmuskler mm.

Simning

Simning är att ta sig fram i vatten med hjälp av rörelser av kroppen och främst med armar och ben. Skonsam träning för leder och minskar risken för belastningsskador. Ökar styrka och förbättrar konditionen.

Vattenaerobics

Vattenaerobics utförs på djupt vatten med flytbälte. Träningsformen passar lika bra för vältränade som för otränade. Alla kan jobba efter egen förmåga. Vattenträningen är främst en konditionsträning men även styrka, rörlighet och smidighet tränas.

Vattengymnastik

I ett vattengympapass ingår uppvärmning, kondition, styrka, rörlighet och stretch till musik. Vattenmotståndet fungerar som en broms och förhindrar ryckiga och knyckiga rörelser, dessutom minskar risken för belastningsskador.

Vatten Qigong

Qigong som utförs i vatten. Se Qigong ovan.

Rehabbassäng

Vattengymnastik

I ett vattengympapass ingår uppvärmning, kondition, styrka, rörlighet och stretch till musik. Vattenmotståndet fungerar som en broms och förhindrar ryckiga och knyckiga rörelser, dessutom minskar risken för belastningsskador.

Kommuners naturutbud

Utbud

Här kan du hitta kommuners tips på promenad-, cykel- och löpslingor, naturreserverat, utegym mm. Det finns både på enkel och avancerad nivå.

Online

Online träning

Att träna Online syftar mycket till att göra träningen lättillgänglig och att få in det i sin vardag. Upplägget för träning Online kan göras på olika sätt:

Träning Online = Träna var som helst och när du vill framför tv:n, datorn, plattan eller mobilen.   

Personlig Träning Online = En personlig tränare tar fram träningsprogram anpassat till just dig. Träna när du vill hemma eller på gymmet med hjälp av ett digitalt verktyg eller en skriftlig instruktion. 

Onlineträning i grupp = Schemalagd gruppträning. Jämförbart med fysiska träningsgrupper.

Far_grey