region stockholmlogo xsmall

Equi Melius - Ridning

Beskrivning

Insatsen riktar sig till barn, ungdomar och vuxna som behöver en insats med sitt psykiska, men även fysiska välmående. Personer med eller utan funktionsvariationer. Det som hästunderstödda insatser och ridterapi resulterar och uppnår är att personerna upplever ökat självförtroende som kommer av att rida, köra och ta hand om ett stort djur. Att sitta på eller bakom en häst innebär att du måste vara i nuet och öka din medvetenhet. Genom sinnesstimulans och med hästens hjälp så kan personen få bättre kroppskännedom, koordination och kommunikation. Vid fysisk kontakt med hästen frigörs oxytocin, vårt må-bra-hormon som minskar ångest, oro och stress. Hästens rörelser under ridning berör många aspekter av en persons förmågor. När hästen rör sig i gångarten skritt överförs tredimensionella rörelser till ryttaren, då bäcken och bål rör sig likt normal gång. Detta sker cirka 3 000 gånger under ett ridpass på 30 minuter. Ryggradens muskler aktiveras av hästens rörelser samtidigt som man ständigt försätts ur balans. Det ger ett lågbelastande styrke- och balansträning att förhålla sig till hästens rörelser. Olika övningar kan varieras i svårighetsgrad för att göra det enklare och svårare. För mer konditionsträning och viktminskning arbetar vi med hästen från marken, oftast i skogen. Jag kan ta emot rullstolsburna men man måste kunna sitta själv på hästen. Har även en vagn som man kan köra upp rullstolen på, så körning med häst och vagn är möjligt.

Specifika detaljer

Intensitet Måttlig
Träningsform Styrka, Balans
Aktivitetsform Ledarledd
Anpassad miljö/aktivitet för personer med Flerfunktionsnedsättning, Hörselnedsättning, Intellektuell funktionsnedsättning, Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, Synnedsättning
Arrangör/ledare på olika språk Svenska
Aktivitet för olika målgrupper Äldre >65 år, Vuxen >20 år, Ungdom 16-19 år, Barn 6-9 år, Barn 10-12 år, Barn 13-15 år
Aktivitet för olika kön Alla

Område

Södertälje
Långvallsvägen 23 , 153 94 Hölö
Skapad av
EQUI MELIUS (1)
Arrangörsinformation Caroline heter jag är 39 år och har i mitt arbetsliv jobbat med människor och hästar men inte tillsammans förrän nu! Jag har bl.a jobbat som personlig assistent samt med sjuktransporter och inom kriminalvården. Jag har sysslat med hästar i hela mitt liv, har arbetat i travstall och på ridskola där jag även hade hand om handikappridningen. Jag har gått utbildning i Ridterapi nivå 1 och 2 hos Johanna Pechmann i Järna som driver Ridterapi Novalis. Jag har även Johanna som handledare i vissa frågor kring ridterapi. Jag är under en utbildning till KBT-coach.
Certifierad Ja
FaR-ansvarig E-post Caroline Lagerhorn
FaR-ansvarig Telefon 0739-722084
Ordinarie kostnad per tillfälle (kr) 450
Ordinarie kostnad klippkort 10 ggr (kr) 4000
FaR-erbjudande Gratis provlektion, 400 kr per tillfälle, 3800 för klippkort 10 ggr.